kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Karkówka mocno ziołowa pieczona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karkówka na Wielkanocy stół to mięso idealne. Nie suche, pięknie się kroi i wybornie smakuje. Ta propozycja zaspokoi smakoszy.

Karkówka mocno ziołowa pieczona w winie

Składniki:

Karkówka mocno ziołowa pieczona w winie

na marynatę i do pieczenia

  • 1,5 kg karkówki, nie żylastej
  • 50ml oleju
  • 2 ząbki czosnku-drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki płatków chili
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka soli
  • 200ml wytrawnego czerwonego wina – do pieczenia

Sposób przygotowania:

Karkówka mocno ziołowa pieczona w winie

ETAP 1:

Karkówkę myjemy, osuszamy, robimy nacięcia w mięsie.

Przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy dobrze naszą karkówkę. Odstawiamy na 24 h do lodówki.

Do brytfanki wlewamy wino, wkładamy do niej naszą karkówkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni.

Pieczemy około 2 h Od czasu do czasu podlewamy naszym sosem z wina. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia, aby ładnie nam się zarumieniło mięso z wierzchu.

Studzimy i kroimy w cienkie plasterki. Pyszne z musztardą lub chrzanem.

Polecam.