kaha87ha

kaha87ha

Kucharz
[Przepisów: 16]

Karkówka pieczona pod pierzynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rewelacyjny przepis goszczący na naszym rodzinnym stole od zawsze...

Karkówka pieczona pod pierzynką

Składniki:

Karkówka pieczona pod pierzynką

 

  • 1 kawałek karczku (ok.1,5 - 2 kg)
  • 2-3 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej)
  • 2 cebule
  • 1,5 szkl wody
  • olej do smażenia

 

  • Marynata do mięsa:
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta chili
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta (ja używam "Kucharek")
  • Potrzebne przyrządy:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • patelnia
  • gąsiorek lub naczynie żaroodporne koniecznie z pokrywką
  • szklanka
  • łyżka
  • łyżeczka

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona pod pierzynką
W szklance mieszamy składniki na marynatę. Karczek płuczemy pod zimną bieżącą wodą i nacieramy marynatą, odstawiamy na noc. Następnego dnia: Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, po czym mieszamy z kapustą. Na dno metalowego gąsiorka lub naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty, na kapustę kładziemy karczek i obkładamy go kapustą z góry i po bokach tak żeby był cały przykryty. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy ok.1,5 h. Po tym czasie sprawdzamy widelcem mięso, jeśli wypływa różowy sok to jeszcze podpiekamy, a jeśli przeźroczysty to już możemy się zajadać. Podajemy karczek i kapustę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami. Naprawdę pycha! SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk.