mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Karkówka pieczona w soku ananasowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna pieczona karkówka z sosem owocowym

Karkówka pieczona w soku ananasowym

Składniki:

Karkówka pieczona w soku ananasowym

 

  • 1kg karkówki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 500g kalarepki
  • 500g marchewki
  • pęczek dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 20g cukru
  • 100ml octu
  • 200ml soku ananasowego

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w soku ananasowym
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfannie, piec 1godzinę i 15minut. Kalarepki i marchewki obrać, umyć, pokroić w paseczki. Dymki oczyścić, pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, umyć, posiekać. Imbir oczyścić, drobno posiekać. Chilli umyć, oczyścić z pestek, posiekać. Cukier skarmelizować w garnku, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i chilli, chwilę smażyć. Rozmaryn umyć, osuszyć, posiekać. Wlać do garnka ocet i sok, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Gotować około 5minut. Warzywa gotować 8minut w osolonej wodzie. Osączyć, wrzucić do sosu. Mięso wyjąć, pokroić w plastry, polać sosem.