Sposób przygotowania:
Karkówka suszona surowa na kanapki
Kawałek mięsa myjemy pod strumieniem zimnej wody i bardzo starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie wcieramy w całe mięso i wszelkie jego zakamarki cukier. Przekładamy do formy keksowej i wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wylewamy nagromadzony płyn, dokładnie myjemy i osuszamy mięso (oraz formę) i wcieramy w karkówkę sól. Ponownie wstawiamy w formie na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie myjemy mięso pod strumieniem zimnej wody, dokładnie osuszamy. Przygotowujemy mieszankę: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami. Wcieramy w mięso i znowu wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do pończochy i wieszamy w suchym, ale przewiewnym miejscu, np przy oknie. Karkówka ma wisieć co najmniej przez 4 doby - można dłużej. Po 4 dobach jest gotowa do spożycia.
Izabela Nowak-slonce
miszelka golonka
Sarenka