Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka suszona surowa na kanapki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karkówka surowa suszona na kanapki. Nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu.

Karkówka suszona surowa na kanapki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka suszona surowa na kanapki

 

  • karkówka b/k - 1,2-1,5kg,
  • cukier - 0,5 szklanki (o poj. 250ml),
  • sól - 0,5 szklanki,
  • czosnek - 6 dużych ząbków,
  • papryka słodka mielona - 0,5 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie - łyżeczka,
  • majeranek - łyżeczka,
  • oregano suszone - łyżeczka,
  • pieprz ziołowy Prymat - łyżka,
  • nowa pończocha.

Sposób przygotowania:

Karkówka suszona surowa na kanapki
Kawałek mięsa myjemy pod strumieniem zimnej wody i bardzo starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie wcieramy w całe mięso i wszelkie jego zakamarki cukier. Przekładamy do formy keksowej i wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wylewamy nagromadzony płyn, dokładnie myjemy i osuszamy mięso (oraz formę) i wcieramy w karkówkę sól. Ponownie wstawiamy w formie na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie myjemy mięso pod strumieniem zimnej wody, dokładnie osuszamy. Przygotowujemy mieszankę: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami. Wcieramy w mięso i znowu wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do pończochy i wieszamy w suchym, ale przewiewnym miejscu, np przy oknie. Karkówka ma wisieć co najmniej przez 4 doby - można dłużej. Po 4 dobach jest gotowa do spożycia.
Karkówka suszona surowa na kanapki
Mięso odstawiamy na 36 godzin najpierw w cukrze, potem w soli
Karkówka suszona surowa na kanapki
Obtaczamy w mieszance przypraw i wstawiamy do lodówki na 36g
Karkówka suszona surowa na kanapki
Przekładamy do pończochy i zawieszamy w suchym miejscu na 4 dni