Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Karkówka w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Trochę słodyczy,trochę pikanterii

Karkówka w jarzynach

Składniki:

Karkówka w jarzynach

 

  • 11/2 kg karkówki bez kości
  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 sporego selera
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka w jarzynach
Pietruszkę,marchewki i seler zetrzeć na grubych oczkach.Cebulę pokroić w półplasterki.Wymieszać.Umytą i osuszoną karkówkę oprószyć solą i pieprzem.Natrzeć majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Musztardę rozmieszać z miodem i posmarować tym z każdej strony mięso.Brytfannę wysmarować tłuszczem.Na dno brytfanny wyłożyć połowę jarzyn,na to mięso,przykryć drugą połową jarzyn.Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego.Skropić 1/2 szklanki wina.Pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.Po tym czasie podlać jeszcze pozostałym winem i piec w piekarniku pod przykryciem w temp.180*C przez około dwie godziny.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę rozsunąć warzywa i piec karkówkę podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.Podawać z ziemniakami bądź ryżem.