Sposób przygotowania:
Karkówka w jarzynach
Pietruszkę,marchewki i seler zetrzeć na grubych oczkach.Cebulę pokroić w półplasterki.Wymieszać.Umytą i osuszoną karkówkę oprószyć solą i pieprzem.Natrzeć majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Musztardę rozmieszać z miodem i posmarować tym z każdej strony mięso.Brytfannę wysmarować tłuszczem.Na dno brytfanny wyłożyć połowę jarzyn,na to mięso,przykryć drugą połową jarzyn.Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego.Skropić 1/2 szklanki wina.Pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.Po tym czasie podlać jeszcze pozostałym winem i piec w piekarniku pod przykryciem w temp.180*C przez około dwie godziny.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę rozsunąć warzywa i piec karkówkę podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.Podawać z ziemniakami bądź ryżem.