Sposób przygotowania:
Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkamiWykonanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte we folią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.
Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska.
Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki, przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło. Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik, a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam.