Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka pieczona z czosnkiem i musztardą jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dokładnie wymieszać z olejem, musztardą, papryką, pieprzem, ziołami. Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i czosnkowo-musztardową marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odłożyć na 3-4 godziny. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temp 180 stopni.
Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem
Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej
Przygotować marynatę z czosnku musztardy i reszty składników
Karkówka w marynacie czosnkowo-musztardowej
Mięso dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić na 3-4 godziny