zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Karkówka w sosie grzybowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

karkóweczka z leśnym smakiem

Karkówka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie grzybowym

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 cebula
  • 1,5 szk suszonych grzybów
  • 1/2 szk wody
  • 1 szk śmietany 30%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa ognisty smok do smaku
  • maggi do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie grzybowym
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Oprószyć je solą, pieprzem i ognistym smokiem. Grzyby wrzucić do rondelka lub innego naczynia i namoczyć w ciepłej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej mięso i podsmażyć na rumiano z obu stron. Po podsmażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać namoczone i odciśnięte grzyby. Wszystko podlać wodą, dodać przyprawy i natkę i dusić do miękkości mięsa. Potem na koniec wlać śmietankę, wymieszać powstały sos i zagotować i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Karkówka w sosie grzybowym
karkówkę pokroić i oprószyć przyprawami ....
Karkówka w sosie grzybowym
podsmażyć mięso z obu stron na rumiano....
Karkówka w sosie grzybowym
do miesa dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Karkówka w sosie grzybowym
następnie dodać grzyby i dusić do miękkosci...