2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka w sosie grzybowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Danie które pachnie lasem i jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na uroczysty obiad znakomite.

Karkówka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie grzybowym

 

  • 1 kg karczku bez kości
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu
  • sól ziołowa do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie grzybowym
Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości.Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ziemniakami.
Karkówka w sosie grzybowym
karkówkę myjemy osuszamy kroimy na plastry
Karkówka w sosie grzybowym
obsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni z każdej strony
Karkówka w sosie grzybowym
grzyby obieramy oczyszczamy myjemy kroimy na kawałki
Karkówka w sosie grzybowym
w garnku dusimy mięso na patelni grzyby wszystko razem łączymy doprawiamy