Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo proste danie. Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ), schabu lub karkówki czy łopatki .

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym

Składniki:

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć w wodzie . Gdy zmiękną drobno pokroić . Mięso rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć .Cebule pokroić w piórka .Na oleju obsmażyć na rumiano kapelusze pieczarek . Następnie na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso. Do garnka włożyć mięso, kapelusze pieczarek , cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone grzyby suszone. Zalać wywarem dodając wodę z moczenia grzybów. Dusić ok. 45 minut . Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać ją do sosu razem ze śmietanką . Doprawić sosem sojowym grzybowym , i pieprzem .

Ja wykorzystuje do robienia tego dania kawałki mięsa które zostają mi kiedy przygotowuje większy kawałek mięsa do pieczenia i skrawam wystające kawałki by uformować pieczeń .