Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym
Mięso umyć, osuszyć i pociąć na plastry o grubości 1cm. Lekko rozbić z obu stron pod folią. Można podzielić na mniejsze porcje. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego (z pokrywką) natłuścić. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Keczup dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Można delikatnie dosolić, ale ostrożnie. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po ok. łyżce sosu i rozsmarowujemy, z obu stron. W naczyniu układamy kolejno: plaster mięsa, trochę cebuli i znowu plaster mięsa i cebula. Na koniec posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut w tej samej temperaturze.
evita0007
Netka
Sarenka