mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Karkówka wieprzowa w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna karkówka z pysznym sosem

Karkówka wieprzowa w sosie cebulowym

Składniki:

Karkówka wieprzowa w sosie cebulowym

 

  • 1kg karkówki wieprzowej bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże cebule
  • 800g marchewki
  • 200g cebuli dymki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 gałązki koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • 100g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Karkówka wieprzowa w sosie cebulowym
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Wieprzowinę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika, piec 1godz i 25minut. Cebule obrać, opłukać, podzielić na ćwiartki, ułożyć na blasze obok mięsa. 20minut przed końcem pieczenia mięso polać 1 szkl wody. Warzywa oczyścić, umyć. Marchewkę pokroić w słupki, kalarepkę w półplasterki, dymkę na mniejsze kawałki. Marchew i kalarepkę wrzucić na osolony wrzątek, gotować 12minut. W połowie czasu gotowania dodać dymkę. Jarzyny osączyć, odłożyć w ciepłe miejsce. Masło rozgrzać na patelni i przed końcem pieczenia mięsa podsmażyć na nim jarzyny z posiekaną zieleniną. Mięso zdjąć z blachy, sos z pieczenia rozprowadzić odrobiną wody. Zmiksować z cebulą, zagotować. Zagęścić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Karkówkę pokroić w plastry, ułożyć razem z jarzynami na półmisku, polać dużą ilością sosu.