Sposób przygotowania:
Karkówka wieprzowa w sosie cebulowym
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Wieprzowinę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika, piec 1godz i 25minut. Cebule obrać, opłukać, podzielić na ćwiartki, ułożyć na blasze obok mięsa. 20minut przed końcem pieczenia mięso polać 1 szkl wody. Warzywa oczyścić, umyć. Marchewkę pokroić w słupki, kalarepkę w półplasterki, dymkę na mniejsze kawałki. Marchew i kalarepkę wrzucić na osolony wrzątek, gotować 12minut. W połowie czasu gotowania dodać dymkę. Jarzyny osączyć, odłożyć w ciepłe miejsce. Masło rozgrzać na patelni i przed końcem pieczenia mięsa podsmażyć na nim jarzyny z posiekaną zieleniną. Mięso zdjąć z blachy, sos z pieczenia rozprowadzić odrobiną wody. Zmiksować z cebulą, zagotować. Zagęścić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Karkówkę pokroić w plastry, ułożyć razem z jarzynami na półmisku, polać dużą ilością sosu.