misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 630]

Karkówka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna, delikatne i rozpływająca się w ustach krakówka w aromatycznej marynacie przygotowana na grill. Wystarczy drobny dodatek w postaci świeżych warzyw pod postacią skleconej na szybko sałatki i jedzenie gotowe.

Karkówka z grilla Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Karkówka z grilla

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z grilla
Plastry karkówki przekładamy do woreczka (jeśli mamy karkówkę w kawałku myjemy ją, osuszamy i kroimy na plastry).

Do miski przekładamy przyprawy oraz drobno posiekany czosnek. Wlewamy sos sojowy, miód oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do woreczka z mięsem. Zawartość dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki ( musi nabrać temp. otoczenia). Grillujemy z każdej strony aż mięso stanie się miękkie.

Czas grillowania zależy od tego jak grube były plastry mięsa. Im grubsze tym czas grillowania dłuższy.
Karkówka z grilla
Umyte i osuszone mięso kroimy na plastry
Karkówka z grilla
Do miski przekładamy wszystkie przyprawy oraz czosnek
Karkówka z grilla
Do miski z przyprawami wlewamy sos sojowy, miód oraz olej
Karkówka z grilla
Zawartość miski bardzo dokładnie ze sobą mieszamy
Karkówka z grilla
Gotową marynatę wlewamy do woreczka z mięsem
Karkówka z grilla
Całość dokładnie mieszamy
Karkówka z grilla
Zamarynowaną karkówkę grillujemy do miękkości