Sposób przygotowania:
Karkówka z grilla w marynacie piwnej
Najpierw przygotowujemy marynatę. Najlepiej zrobić ją w słoiczku, aby wszystkie składniki się połączyły (możliwość dobrego wymieszania). Do słoika wlewamy olej i sok z cytryny. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w bardzo drobna kostkę, wkładamy do słoika. Kolejno wsypujemy resztę wymienionych przypraw i wszystko zalewamy piwem (najlepiej ciemnym). Zamykamy słoik i nim wstrząsamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną marynatę wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy karkówkę, mięso kroimy na plastry grubości około 1cm. Mięso możemy dodatkowo rozbić tłuczkiem. Mięso układamy w misce i zalewamy marynatą. Miskę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na cała dobę. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z miski, odsączamy z marynaty i kładziemy na grilla. Mięso grillujemy do momentu aż będzie miękkie, ponad godzinę. Podczas grillowania mięso możemy podlewać pozostałą marynatą.