Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Karkówka z jabłkami i marynowana w Coca-Coli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Oryginalny sposób na przygotowanie karkówki. Bardzo ważne jest, żeby jabłka były kwaśne. Potrawa nabiera wtedy bardziej wyraźnego smaku.

Karkówka z jabłkami i marynowana w Coca-Coli

Składniki:

Karkówka z jabłkami i marynowana w Coca-Coli

 

  • · 5 plastrów karkówki
  • · 1 duża cebula
  • · 2 jabłka (koniecznie kwaśne)
  • · 2 łyżki majeranku
  • · szklanka Coca-Coli
  • · 3 łyżki oliwy z oliwek

marynata

  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • · płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • · łyżka sosu sojowego
  • · 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • · szczypta soli
  • · szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Karkówka z jabłkami i marynowana w Coca-Coli
Składniki marynaty do mięsa łączymy ze sobą. Rozbitą lekko karkówkę marynujemy. Pokrojoną w kostkę cebulę i jabłka mieszamy ze sobą. Doprawiamy majerankiem.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy jabłka z cebulą i karkówkę (na przemian). Ostatnią warstwą powinny być jabłka.

Mięso zalewamy Coca-Colą wymieszaną z oliwą z oliwek. Pieczemy przez 1 h w temperaturze 180 stopni C.