evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Karkówka z kurkami i bambusem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to danie dla osób lubiących wyraziste smaki :-)

Karkówka z kurkami i bambusem

Składniki:

Karkówka z kurkami i bambusem

 

  • 3 plastry ładniej mięsistej karkówki (u mnie grubość około 1cm)
  • 150g kurek
  • 150g pędów bambusa krojonych w paseczki po odsączeniu
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania
  • Przyprawy:
  • sól morska,pieprz kolorowy,sos sojowy ciemny,estragon w proszku,czosnek granulowany,przyprawa

Sposób przygotowania:

Karkówka z kurkami i bambusem
Kurki oczyszczamy,jeśli są większe kroimy na drobniejsze kawałeczki. Podsmażamy na maśle do odparowania płynu - odstawiamy. Umyte i osuszone plastry mięsa kroimy w średnią kostkę.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso wyżej wymienione przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości karkówki.Od czasu do czasu zaglądając czy płyn który się wytworzył za bardzo nie wyparował.Jeśli sie tak stanie podlewamy minimalnie wodą. Jak mięso jest już miękkie dodajemy odsączonego bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 min. pod przykryciem . Po tym czasie odkrywamy dodajemy wcześniej przygotowane kurki-mieszając trzymamy wszystko jeszcze przez jakiś czas na ogniu żeby przestudzone grzybki nie były zimne. Całość próbujemy jak za mdłe to sobie doprawiamy i gotowe. Podajemy z czym kto lubi - - - Smacznego :)