czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Karkówka zapiekana w kapuście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonałe połączenie na niedzielny obiad w gronie rodzinnym...

Karkówka zapiekana w kapuście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka zapiekana w kapuście

 

  • Składniki:
  • 1,2 kg karkówki bez kości,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • opak. przyprawy do karkówki,
  • puszka ananasów,
  • 1 łyżka smalcu.

 

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana w kapuście
1. Mięso umyć, osuszyć i bardzo dokładnie natrzeć przyprawą. Przykryc i włożyć na kilka godz. do lodówki. Następnie obsmażyć je na smalcu ze wszystkich stron. Kapustę opłukac wodą odcisnąć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Część kapusty ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Włożyć mięso, na około ułożyć resztę kapusty. Ananasy odsączyć, pokroić w kostkę i ułożyć na karkówce. Kapustę polać sokiem z ananasów. Przykryć i piec ok. 2 godz. w temp. 180st. 2. Ziemniaki obrać z łupin, zalać w proporcji 1:1 wodą i mlekiem. Dodać czosnek, koniecznie w łupinach i sól. Zagotować, uchylić pokrywkę i gotować do miękkości. Odcedzić. Posypać posiekanym koperkiem, podawać wraz z karkówką.
Karkówka zapiekana w kapuście
Ziemniaki zalewamy wodą na pół z mlekiem.