Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka piramidka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Plastry karkówki zapiekane pod pieczarkami, cebulą, majonezem, keczupem i serem

Karkówka piramidka

Składniki:

Karkówka piramidka

 

  • karkówka bez kosci - 3 plastry o grubosci 1 cm,
  • pieczarki - 100g,
  • cebula - 1,
  • ser zólty - 100g,
  • majonez - 3 lekko kopiaste lyzki,
  • keczupm najlepiej pikantny - 6 lyzek,
  • chilli, papryka czerwona slodka,
  • sól, pieprz, sos sojowy,
  • suszone oregano,
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Karkówka piramidka
Karkówke umyc i osuszyc. Przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka czerwona slodka i chilli, skropic sosem sojowym z obu stron (mozna owinac folia i wstawic na 2 godziny do lodówki). Podsmazyc na lekko rumiano z obu stron. Przelozyc do formy wyscielonej folia do pieczenia. Cebule obrac, umyc i pokroic w drobna kosteczke. Pieczarki dobrze obrac i pokroic w cienkie plastry. Ser zólty zetrzec na tarce. Na karkówce ulozyc cebule, na cebule warstwe pieczarek, które lekko posolic i posypac pieprzem. Na pieczarki smarujemy cienka warstwe majonezu i na koniec warstwa keczupu. Wierzch posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzine w 190 stopniach. Tuz przed zakonczeniem pieczenia wyciagamy forme z piekarnika, warstwe keczupu posypujemy startym zóltym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika, do rozpuszczenia sera.