Sposób przygotowania:
Karmazyn z patelni
Karmazyna rozmrozić ( najlepiej spokojnie przez noc w lodówce ułożonego w pojemniku ).Oskrobać . Usunąć pozostawione błonki w jamie brzusznej i dobrze umyć . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny, soku z pomarańczy ( można wrzucić kawałki miąższu - ja wpycham go do brzucha ryby ) ,szczypty soli i pieprzu.
Zalać marynatą ryby .Zostawić na godzinę .
Wyjąć rybę z marynaty i ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie . Usunąć ości oddzielając je od spodu ze strony kręgosłupa aż do bocznych skrzeli . Potem ostrożnie postarać się usunąć kręgosłup pozostawiając grzbietową płetwę tak by łączyła obie połówki ryby . Rybę rozpłaszczyć ( będzie przypominać wyglądem fladrę.
Jeszcze położyć na nią ręczniki kuchenne i docisnąć tak by usunąć płyn .
Posypać karmazyna solą , pieprzem i tymiankiem. Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karmazyna skórą do spodu. Gdy sie zrumieni przewrócić delikatnie tak by sie nie rozpadł ( ja robie to łopatką do mięs i przytrzymuje widelcem ) . Docisnąć ogonek by zrobił się chrupki. Dołożyć masło by ryba przeszła jego smakiem.
Układać na sałacie . Podawać z ziemniakami z wody .Obok kłaść cytrynę do skropienia
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny, soku z pomarańczy ( można wrzucić kawałki miąższu - ja wpycham go do brzucha ryby ) ,szczypty soli i pieprzu.
Zalać marynatą ryby .Zostawić na godzinę .
Wyjąć rybę z marynaty i ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie . Usunąć ości oddzielając je od spodu ze strony kręgosłupa aż do bocznych skrzeli . Potem ostrożnie postarać się usunąć kręgosłup pozostawiając grzbietową płetwę tak by łączyła obie połówki ryby . Rybę rozpłaszczyć ( będzie przypominać wyglądem fladrę.
Jeszcze położyć na nią ręczniki kuchenne i docisnąć tak by usunąć płyn .
Posypać karmazyna solą , pieprzem i tymiankiem. Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karmazyna skórą do spodu. Gdy sie zrumieni przewrócić delikatnie tak by sie nie rozpadł ( ja robie to łopatką do mięs i przytrzymuje widelcem ) . Docisnąć ogonek by zrobił się chrupki. Dołożyć masło by ryba przeszła jego smakiem.
Układać na sałacie . Podawać z ziemniakami z wody .Obok kłaść cytrynę do skropienia
gabi4611