Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karmazyn z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karmazyn smażony na rumiano . Usuwam z niego większość ości , ale nie filetuję bo pięknie wygląda taki ,,rozpłaszczony " .

Karmazyn z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmazyn z patelni

 

 

Sposób przygotowania:

Karmazyn z patelni
Karmazyna rozmrozić ( najlepiej spokojnie przez noc w lodówce ułożonego w pojemniku ).Oskrobać . Usunąć pozostawione błonki w jamie brzusznej i dobrze umyć . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny, soku z pomarańczy ( można wrzucić kawałki miąższu - ja wpycham go do brzucha ryby ) ,szczypty soli i pieprzu.
Zalać marynatą ryby .Zostawić na godzinę .
Wyjąć rybę z marynaty i ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie . Usunąć ości oddzielając je od spodu ze strony kręgosłupa aż do bocznych skrzeli . Potem ostrożnie postarać się usunąć kręgosłup pozostawiając grzbietową płetwę tak by łączyła obie połówki ryby . Rybę rozpłaszczyć ( będzie przypominać wyglądem fladrę.
Jeszcze położyć na nią ręczniki kuchenne i docisnąć tak by usunąć płyn .
Posypać karmazyna solą , pieprzem i tymiankiem. Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karmazyna skórą do spodu. Gdy sie zrumieni przewrócić delikatnie tak by sie nie rozpadł ( ja robie to łopatką do mięs i przytrzymuje widelcem ) . Docisnąć ogonek by zrobił się chrupki. Dołożyć masło by ryba przeszła jego smakiem.
Układać na sałacie . Podawać z ziemniakami z wody .Obok kłaść cytrynę do skropienia
Karmazyn z patelni
Rozmrożony-wypatroszony i odgłowiony karmazyn -trzeba tylko oskrobać
Karmazyn z patelni
Karmazyna umytego po skrobaniu ułozyć w pojemniku i zalac marynatą
Karmazyn z patelni
Po usunieciu kręgosłupa i skrzeli - rybe rozpłaszczyć doprawic i posypać maką
Karmazyn z patelni
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron