Karmazyn po Belsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na pyszne danie zaprasza kucharz Feruccio Hržić z adriatyckiej wyspy Cres...

Karmazyn po Belsku

Składniki:

Karmazyn po Belsku

 

Sposób przygotowania:

Karmazyn po Belsku
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i pokropić sokiem z cytryny. Odstawić na około pół godziny. Osolić i popieprzyć. Do blachy lub naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włożyć rybę i ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

W międzyczasie przygotować sos: w naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, wino, wodę, przekrojony na połówki czosnek, pieprz, liść laurowy, rozmaryn i Vegetę. Sos krótko podgotować.

Kiedy ryba i ziemniaki będą na wpół wypieczone, polać przygotowanym sosem i dalej piec. Łączny czas pieczenia około 40 minut.



Serwowanie

Przyrządzonego w ten sposób karmazyna można podać w całości, filetowanego lub w porcjach.



Rada

Jeśli karmazyn jest duży, trzeba go rozciąć na połówki i piec w ten sam sposób.



Mała tajemnica

Tajemnica tego sposobu przyrządzania karmazyna tkwi w kombinacji pieczenia i gotowania.



Wartość energetyczna 637 kcal / 2663 kJ