Sposób przygotowania:
Karmazyn po Belsku
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i pokropić sokiem z cytryny. Odstawić na około pół godziny. Osolić i popieprzyć. Do blachy lub naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włożyć rybę i ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
W międzyczasie przygotować sos: w naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, wino, wodę, przekrojony na połówki czosnek, pieprz, liść laurowy, rozmaryn i Vegetę. Sos krótko podgotować.
Kiedy ryba i ziemniaki będą na wpół wypieczone, polać przygotowanym sosem i dalej piec. Łączny czas pieczenia około 40 minut.
Serwowanie
Przyrządzonego w ten sposób karmazyna można podać w całości, filetowanego lub w porcjach.
Rada
Jeśli karmazyn jest duży, trzeba go rozciąć na połówki i piec w ten sam sposób.
Mała tajemnica
Tajemnica tego sposobu przyrządzania karmazyna tkwi w kombinacji pieczenia i gotowania.
Wartość energetyczna 637 kcal / 2663 kJ
W międzyczasie przygotować sos: w naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, wino, wodę, przekrojony na połówki czosnek, pieprz, liść laurowy, rozmaryn i Vegetę. Sos krótko podgotować.
Kiedy ryba i ziemniaki będą na wpół wypieczone, polać przygotowanym sosem i dalej piec. Łączny czas pieczenia około 40 minut.
Serwowanie
Przyrządzonego w ten sposób karmazyna można podać w całości, filetowanego lub w porcjach.
Rada
Jeśli karmazyn jest duży, trzeba go rozciąć na połówki i piec w ten sam sposób.
Mała tajemnica
Tajemnica tego sposobu przyrządzania karmazyna tkwi w kombinacji pieczenia i gotowania.
Wartość energetyczna 637 kcal / 2663 kJ
akwaterma