Sposób przygotowania:
Karmelowy torcik z "Marsa"
Krem 1. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Batony pokroić na małe kawałeczki . Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej batoniki i czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści (mogą zostać niewielkie grudki). Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.
Krem 2. Obie czekolady zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej startą czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.
Biszkopt 1. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wsypać stopniowo kakao jednocześnie mieszając masę łyżką. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20-25min Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Biszkopt 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Odebrać do osobnej miseczki 3łyżki powstałej masy i zmieszać z 1,5łyżeczki kakao. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia jasną masę, a ciemną masą porobić 'zygzaki' na wierzchu. piec ok. 20-25min w 180*C
Po schłodzeniu kremów.. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 50ml śmietanki ubić na sztywko, wlać połowę przygotowanej letniej żelatyny, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce krem 1. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Z kremem 2. postępujemy identycznie.
Wykończenie. Biszkopt 1. - krem 1. - biszkopt 2. - krem 2. - biszkopt 1. Boki tortu posmarować pozostawionym kremem 1. a wierzch tortu pozostawionym kremem 2. Wierzch tortu: Przesiać przez sitko kakao, posypać czekoladą i ozdobić kokosem wedle uznania. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2h. a najlepiej całą noc :)
Krem 2. Obie czekolady zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej startą czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.
Biszkopt 1. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wsypać stopniowo kakao jednocześnie mieszając masę łyżką. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20-25min Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Biszkopt 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Odebrać do osobnej miseczki 3łyżki powstałej masy i zmieszać z 1,5łyżeczki kakao. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia jasną masę, a ciemną masą porobić 'zygzaki' na wierzchu. piec ok. 20-25min w 180*C
Po schłodzeniu kremów.. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 50ml śmietanki ubić na sztywko, wlać połowę przygotowanej letniej żelatyny, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce krem 1. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Z kremem 2. postępujemy identycznie.
Wykończenie. Biszkopt 1. - krem 1. - biszkopt 2. - krem 2. - biszkopt 1. Boki tortu posmarować pozostawionym kremem 1. a wierzch tortu pozostawionym kremem 2. Wierzch tortu: Przesiać przez sitko kakao, posypać czekoladą i ozdobić kokosem wedle uznania. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2h. a najlepiej całą noc :)