OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Karmelowy torcik z "Marsa"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wpadłam na pomysł, aby zrobić tort z innymi kremami niż dotychczas robiłam, wyszło genialnie! :) smak jest nieziemski i dokładnie taki jak chciałam uzyskać.

Karmelowy torcik z "Marsa" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelowy torcik z "Marsa"

 

  • Krem 1.
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 4 batony MARS
  • pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)

 

  • Krem 2.
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 2 tabliczki czekolady `Karmelove` o smaku karmelowym

 

  • Krem 1. i 2.
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

 

 

 

  • Wykończenie
  • Odebrać 3łyżki kremu 1. i 3łyżki kremu 2.
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2-3 paski mlecznej czekolady startej na małych oczkach
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Karmelowy torcik z "Marsa"
Krem 1. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Batony pokroić na małe kawałeczki . Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej batoniki i czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści (mogą zostać niewielkie grudki). Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.

Krem 2. Obie czekolady zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej startą czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.

Biszkopt 1. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wsypać stopniowo kakao jednocześnie mieszając masę łyżką. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20-25min Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.

Biszkopt 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Odebrać do osobnej miseczki 3łyżki powstałej masy i zmieszać z 1,5łyżeczki kakao. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia jasną masę, a ciemną masą porobić 'zygzaki' na wierzchu. piec ok. 20-25min w 180*C

Po schłodzeniu kremów.. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 50ml śmietanki ubić na sztywko, wlać połowę przygotowanej letniej żelatyny, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce krem 1. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Z kremem 2. postępujemy identycznie.

Wykończenie. Biszkopt 1. - krem 1. - biszkopt 2. - krem 2. - biszkopt 1. Boki tortu posmarować pozostawionym kremem 1. a wierzch tortu pozostawionym kremem 2. Wierzch tortu: Przesiać przez sitko kakao, posypać czekoladą i ozdobić kokosem wedle uznania. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2h. a najlepiej całą noc :)
Karmelowy torcik z "Marsa"
przygotowane biszkopty czekają na wspaniałe kremy
Karmelowy torcik z "Marsa"
pyszne kremy , smak niepowtarzalny i inny niż dotychczas
Karmelowy torcik z "Marsa"
złożony placek wystarczy posmarować masą
Karmelowy torcik z "Marsa"
i gotowy torcik karmelowy z marsa :) smacznego