JakubFido

JakubFido

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Karminadle na trzy sposoby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śląskie karminadle w towarzystwie trzech wyjątkowych dodatków, które razem tworzą wyjątkową całość - buraczkami purée z dodatkiem soku z cytryny, szpinakiem przyprawionym czosnkiem i oryginalnym sosem dyniowym przyrządzonym z curry oraz kardamonem.

Karminadle na trzy sposoby Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karminadle na trzy sposoby

 

 

  • Dodatki :
  • 1 opakowanie : Burczaki purée Hortex
  • 1 opakowanie : Dynia kostka Hortex
  • 1 opakowanie : Szpinak liście Hortex
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta curry, kardamonu, pieprzu ziołowego, kolendry.
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Karminadle na trzy sposoby
Karminadle : Cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, tak aby zmieniła kolor na złoty. Dodaj do zmielonego mięsa. Bułkę namocz we wodzie, odciśnij, dodaj do mięsa razem z jajkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie, okrągłe kotlety, obtocz je w bułce tartej i przypiecz na niewielkim ogniu. Dodatki : Burczaki purée wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Mieszaj do momentu, aż będą całkowicie rozmrożone. Dodaj sok z cytryny oraz opcjonalnie szczyptę cukru do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, zdejmij z patelni i odstaw. Szpinak rozmroź w ten sam sposób i dodaj do niego przysmażony wcześniej zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw. Dynię kostkę wrzuć na patelnię i rozmrażaj na niewielkim ogniu. Gdy już będzie miękka, przerzuć ją do miski i zblenderuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przypraw szczyptą kardamonu, kolendry, curry i pieprzu ziołowego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sosy podawaj osobno, w środku zostawiając miejsce na karminadle.
Karminadle na trzy sposoby