Sposób przygotowania:
Karminadle w sosie koperkowym
Bułkę namocz w mleku. Mięso posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Posiekaj cebulę. Połącz mięso, cebulę, odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy - wyrabiaj mięso rękami do momentu, aż stanie się mocno kleiste. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformuj kotlety - duże, małe - jakie lubisz. Usmaż na rumiano na oleju lub oliwie. Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę masła, mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dodaj mleko i mieszaj na niedużym ogniu aż zgęstnieje. Wsyp posiekany koperek, dopraw do smaku. Włóż na patelnię z sosem kotlety i duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami z wody i mizerią.