Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Karminadle w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karminadle to śląskie mielone. Ulubiona potrawa mojej babci. Z drobnymi modyfikacjami przetrwała do dziś.

Karminadle w sosie koperkowym

Składniki:

Karminadle w sosie koperkowym

 

  • kawałek (25-30 dag) karkówki
  • bułka (czerstwa kajzerka, namoczona w mleku)
  • szczypta majeranku
  • mała cebula drobno posiekana
  • jajko
  • oliwa do smażenia

 

  • Sos:
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki (użyłem pełnoziarnistej)
  • 2 pęczki koperku
  • ok. 3/4 litra zimnego mleka (+ ok. 1/4 l do namoczenia bułki)
  • sól, pieprz, ew. szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Karminadle w sosie koperkowym
Bułkę namocz w mleku. Mięso posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Posiekaj cebulę. Połącz mięso, cebulę, odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy - wyrabiaj mięso rękami do momentu, aż stanie się mocno kleiste. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformuj kotlety - duże, małe - jakie lubisz. Usmaż na rumiano na oleju lub oliwie. Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę masła, mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dodaj mleko i mieszaj na niedużym ogniu aż zgęstnieje. Wsyp posiekany koperek, dopraw do smaku. Włóż na patelnię z sosem kotlety i duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami z wody i mizerią.

Tagi:

jajko sosy jajka