Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Karp faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mam nadzieję,że Wam przypadnie do gustu ten pomysł na przyrządzenie karpia!

Karp faszerowany

Składniki:

Karp faszerowany

 

  • 1kg.karpia,
  • 20dag.kaszy manny,
  • 2 cebule,
  • 1szkl.wywaru z włoszczyzny,
  • 2kromki czerstwej bułki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 22%,
  • 10dag.rodzynek,
  • sól i pieprz,
  • olej

Sposób przygotowania:

Karp faszerowany
Karpia wyfiletować,nie przecinając skóry od strony brzusznej.Natrzeć go lekko solą i odstawić na ok.1godz.w chłodne miejsce.Kromki bułki namoczyć w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny.W pozostałym wywarze z dodatkiem 1 łyżki oleju ugotować kaszę manną.Cebule pokroić i przesmażyć krótko na 1 łyżce oleju,dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki,wbić do tego jajko,wlać śmietanę i dodać rodzynki,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Masą nafaszerować karpia po czym zaszyć go.Brytfannę albo żaroodporne naczynie wysmarować olejem ułożyć w nim karpia i piec ok.45min.w 180"C.

Tagi:

jajko jajka