Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Karp gotowany na parze z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dietetyczne danie z karpia

Karp gotowany na parze z cebulą

Składniki:

Karp gotowany na parze z cebulą

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 filety z karpia (4x 100 g)
  • 2 łyżeczki (10 g) octu balsamico
  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule (200 g), pokrojone w grube plastry
  • 4 całe ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Karp gotowany na parze z cebulą

Umyte i osuszone filety z karpia posól, oprósz suszonym oregano, skrop octem balsamico, polej oliwą z oliwek, na każdym filecie ułóż plastry cebuli i cały ząbek czosnku i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij karpia z lodówki, ułóż filety w naczyniu do gotowania na parze i na każdy filet połóż listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego. Gotuj aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana.


152 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą

Tagi:

cebula