Sposób przygotowania:
Karp nadziewany orzechami
Karpia oczyścić, usunąć oczy i skrzela, głowy nie odcinać.
Poprzecznie naciąć grzbiet co 2-3 cm, na głębokość 2-3 cm. Karpia natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Płatki owsiane połączyć z rodzynkami i zalać wrzącym mlekiem, odstawić, po chwili wsypać mielone orzechy włoskie, wymieszać i znów odstawić, przykryć. Do mleka dodać rozkłócone jajko i masło. Karpia nadziać masą i zeszyć. Z wierzchu karpia oprószyć otrębami i smażyć na oleju po
3-4 minuty z każdej strony. Przykryć rybę i dusić na małym ogniu 25 minut od czasu do czasu polewać wodą.
Poprzecznie naciąć grzbiet co 2-3 cm, na głębokość 2-3 cm. Karpia natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Płatki owsiane połączyć z rodzynkami i zalać wrzącym mlekiem, odstawić, po chwili wsypać mielone orzechy włoskie, wymieszać i znów odstawić, przykryć. Do mleka dodać rozkłócone jajko i masło. Karpia nadziać masą i zeszyć. Z wierzchu karpia oprószyć otrębami i smażyć na oleju po
3-4 minuty z każdej strony. Przykryć rybę i dusić na małym ogniu 25 minut od czasu do czasu polewać wodą.