Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Karp nadziewany orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać rybę polaną majonezem i dużą ilością soku z cytryny.

Karp nadziewany orzechami

Składniki:

Karp nadziewany orzechami

 

  • 1,5 kg karpia
  • 5 łyżek oleju
  • po 4 łyżki płatków owsianych i mielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • łyżka masła
  • łyżeczka rodzynek
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • sól

Sposób przygotowania:

Karp nadziewany orzechami
Karpia oczyścić, usunąć oczy i skrzela, głowy nie odcinać.
Poprzecznie naciąć grzbiet co 2-3 cm, na głębokość 2-3 cm. Karpia natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Płatki owsiane połączyć z rodzynkami i zalać wrzącym mlekiem, odstawić, po chwili wsypać mielone orzechy włoskie, wymieszać i znów odstawić, przykryć. Do mleka dodać rozkłócone jajko i masło. Karpia nadziać masą i zeszyć. Z wierzchu karpia oprószyć otrębami i smażyć na oleju po
3-4 minuty z każdej strony. Przykryć rybę i dusić na małym ogniu 25 minut od czasu do czasu polewać wodą.

Tagi:

jajko jajka