dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Karp po polsku w szarym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny karp po polsku w szarym sosie.

Karp po polsku w szarym sosie

Składniki:

Karp po polsku w szarym sosie

 

  • 1 karp (około 1 kg)1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 cebula
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • kawałeczek piernika lub 1 pierniczek (bez czekolady i bakalii)
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karp po polsku w szarym sosie
Sprawionego karpia oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na porcje, każdą natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rybę umieścić w garnku, zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać przyprawy, wino, pokrojoną w plastry cebulę i sok z cytryny. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Ostrożnie wyjąć, przełożyć na półmisek, przykryć. Wywar przecedzić, ostudzić. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym wywarem, zagotować. Dodać piwo, pokruszony piernik, powidła i migdały. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rybę polać sosem. Podawać z ziemniakami.