Sposób przygotowania:
Karp po żydowsku 1
Karpia oczyszczamy z ości i skory. Skore należy zdjąć delikatnie i w całości, bo potem jeszcze się przyda. Karpia i chałkę mielemy osobno w maszynce, do masy dodajemy parzone rodzynki i migdały bez skorki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Potrawa powinna mięć smak bardziej słodki niż słony. Dodajemy żółtko, a na sam koniec ubita pianę z białka. Cala masę wyrabiamy, bierzemy tetrową pieluchę i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skory z karpia, kładziemy na nie farsz i zwijamy w rulon. Całość związujemy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewka, pietruszka i selerem przez 50 minut. Karpia podawać w porcjach ułożonych w wachlarz, skropionego cytryna lub zalanego galareta z ryby.