Karp w galarecie po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karp Aleksandry Piskorz - Brojce przepis nagrodzony w konkursie Pana Karpia, udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb

Karp w galarecie po żydowsku

Składniki:

Karp w galarecie po żydowsku

 

  • ok.1 kg karpia,
  • 5 dag jasnych rodzynek,
  • 125 ml jasnego piwa,
  • 3-4 cebule,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 5-6 goździków,
  • 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
  • 2 łyżki octu,
  • sól,
  • pieprz
  • wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 2 białka.

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie po żydowsku
Karpia sprawić , odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonka szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuszczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrojoną cebulę, zasmażyć, nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok.25 min. Gdy ryba gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową. Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą sklarowaną galaretą. Po ostygnięciu podać z białym pieczywem.



Tagi:

piwo tarta