cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Duszony karp po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wigilia przedwojenna

Duszony karp po żydowsku

Składniki:

Duszony karp po żydowsku

 

  • 7 cebul
  • karp
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • włoszczyzna (odrobina kapusty, 2 marchewki, spory kawałek selera, pietruszka)

Sposób przygotowania:

Duszony karp po żydowsku
1. Siekmy włoszczyznę i cebule

2. Wrzucamy warzywa do szerokiego rondla, dodajemy lyżkę masła i zalewamy litrem wody. Dusimy ok. 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną.

3. Osolonego karpia kroimy w dzwonki i posypujemy pieprzem.

4. Kładziemy na duszone warzywa i na bardzo małym ogniu dusimy rybę przez pół godziny pod przykryiem

5. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową i układamy na półmisku, tworząc na powrót kształt ryby. Wokół układamy duszone warzywa - jeśli są mało słone - doprawiamy.

6. Karpia mona też polać sosem chrzanowym lub sosem na bazie wywaru. W tym celu należy odlać nieco wywaru spod warzyw, dodać odrobinę slodkiej śmietanki, zredukować, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać rybę. 

Tagi:

karp