Sposób przygotowania:
Duszony karp po żydowsku
1. Siekmy włoszczyznę i cebule
2. Wrzucamy warzywa do szerokiego rondla, dodajemy lyżkę masła i zalewamy litrem wody. Dusimy ok. 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
3. Osolonego karpia kroimy w dzwonki i posypujemy pieprzem.
4. Kładziemy na duszone warzywa i na bardzo małym ogniu dusimy rybę przez pół godziny pod przykryiem
5. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową i układamy na półmisku, tworząc na powrót kształt ryby. Wokół układamy duszone warzywa - jeśli są mało słone - doprawiamy.
6. Karpia mona też polać sosem chrzanowym lub sosem na bazie wywaru. W tym celu należy odlać nieco wywaru spod warzyw, dodać odrobinę slodkiej śmietanki, zredukować, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać rybę.
2. Wrzucamy warzywa do szerokiego rondla, dodajemy lyżkę masła i zalewamy litrem wody. Dusimy ok. 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
3. Osolonego karpia kroimy w dzwonki i posypujemy pieprzem.
4. Kładziemy na duszone warzywa i na bardzo małym ogniu dusimy rybę przez pół godziny pod przykryiem
5. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową i układamy na półmisku, tworząc na powrót kształt ryby. Wokół układamy duszone warzywa - jeśli są mało słone - doprawiamy.
6. Karpia mona też polać sosem chrzanowym lub sosem na bazie wywaru. W tym celu należy odlać nieco wywaru spod warzyw, dodać odrobinę slodkiej śmietanki, zredukować, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać rybę.