mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Karp w galarecie obowiązkowo musi być na święta polecam

Karp w  galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w galarecie

 

  • 7 kawałków karpia bez ości

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 kawałek selera

 

 

 

 

 

  • 1/2 puszki groszku

 

 

  • pietruszka zielona

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Filety karpia wkładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, majeranek i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję karpia w garnku z wodą około 1 litr. W osobnym garnku gotuje marchewkę, seler i kawałek pora, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, szczypta soli. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w gorącym wywarze jarzynowym, ale nie gotuję już. Następnie przecedzam przez sitko żeby pozbyć się przypraw. Zostawiam do ostygnięcia. Na półmisku układam kawałki karpia ugotowane, dodaję groszek z puszki , kawałki marchewki, z papryki robię gwiazdki, dekoruję pietruszka. Jak wywar zacznie tężeć zalewam stopniowo karpia.
Karp w  galarecie
Zalewa z liściem laurowym i zielem angielskim
Karp w  galarecie
Karp zamarynowany na noc w majernaku i cebulce
Karp w  galarecie
Karp ugotowany kawałki bez ości gotowe do ułożenia
Karp w  galarecie
Kawałki karpia na półmisku ozdobione marchewką pietruszką

Tagi:

beza bezy karp ryba