Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Karp w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, posolić, popieprzyć i obsmażyć. Ułożyć w

Karp w piwie

Składniki:

Karp w piwie

 

  • 1,2 - 1,5 kg karpia
  • 10 małych cebulek
  • 2 pory
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 2 łyżki pikantnej musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Karp w piwie
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, posolić, popieprzyć i obsmażyć. Ułożyć w żaroodpornym półmisku, posypać drobno posiekanym czosnkiem i obłożyć małymi cebulkami na przemian z pokrojonymi w talarki porami. Całość zalać piwem zmieszanym z musztarda. Dusić ok. 1 godz. na bardzo wolnym ogniu, pilnując, aby ryba się nie rozpadła. Pod koniec duszenia zalać szklanka śmietany.

Tagi:

piwo