Sposób przygotowania:
Karp w śmietanie
Karpia sprawić, umyć, pokroić na pół dzwonka, usunąć kręgosłup. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Karpia obłożyć warzywami i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Rybę wyjąć z warzyw , posypać przyprawami, obsypać mąką
i przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać stopioną margaryną, wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 40 minut polewając, co jakiś czas tłuszczem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną.
i przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać stopioną margaryną, wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 40 minut polewając, co jakiś czas tłuszczem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną.