Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Karp zapiekany w śmietanie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty sposób na przygotowanie zapiekanego w śmietanie karpia. Coś dla odmiany np. na wigilijny stół. Polecam.

Karp zapiekany w śmietanie.

Składniki:

Karp zapiekany w śmietanie.

 

  • świeży karp
  • śmietana 18%
  • pół szklanki bulionu
  • 4 duże cebule
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karp zapiekany w śmietanie.
Karpia pokroić w dzwonka, umyć, osuszyć i włożyć do miski. Trzy duże cebule pokroić w cienkie piórka, obłożyć dokładnie rybę, posolić i pozostawić na noc w lodówce pod przykryciem. Następnego dnia wyjąć karpia z miseczki, opłukać, a cebulę wyrzucić. Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym. Przełożyć jedną pokrojoną w piórka cebulą, posolić, popieprzyć. Śmietanę zmieszać z bulionem i posiekanym koperkiem, polać karpia, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać aż przyrumieni się z wierzchu.

Tagi:

karp