lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Karp w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna rybka w sosie chrzanowym..

Karp w sosie chrzanowym

Składniki:

Karp w sosie chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Karp w sosie chrzanowym
Karpia sprawionego bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie osuszyć. Karpia pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek karpia nasmarować porządnie pieprzem cytrynowym oraz solą. Z połówki cytryny wycisnąć sok ( odstawić dwie łyżeczki soku) i pokroić nim karpia. Rybę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około dwie godziny, żeby przeszła smakiem przypraw. Karpia obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasionek ze środka i trzeć na tarce o małych oczkach. Starty chrzan wymieszać razem z odłożonym wcześniej sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do niej start na tarce jabłko oraz sos z chrzanu. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Usmażonego karpia polać zrobionym sosem i posypać umytą i pokrojoną natką pietruszki.