Sposób przygotowania:
karpatka
Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem 10 min.Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachę (najlepiej wielkości 35x25cm). Piec po kolei, jedną część ponakłuwać widelcem. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.Krem: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wymieszać obie mąki z mlekiem, dodać żółtko. Tak przygotowaną masę dodać do gotującego się mleka i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonej masy i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na spodzie ciasto, przełożyć górną jego częścią. Wierzch posypać cukrem pudrem. I gotowe smaczne ciasto:) Życzę smacznego
misia53
msewka
Ja także a dawno nie robiłam.Przez to,ze tyle tu nowości zaniedbałam stare swoje przepisy.
ela180752
Zawsze robiłam karpatkę w ten sam sposób,tylko podwajałam produkty.
Dziś nie wiem czemu jest miękkie ciasto,mimo,że piekę 30 minut. potem opadają " góry" a co gorsza przywiera do dna i łamie się gdy wyjmuję,pomóżcie proszę mam w święta dać to na stół gościom :(:(:(