Wróbelek

Wróbelek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

karpatka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Dobre na codzień i od święta.

karpatka

Składniki:

karpatka

 

 

Sposób przygotowania:

karpatka
Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem 10 min.Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachę (najlepiej wielkości 35x25cm). Piec po kolei, jedną część ponakłuwać widelcem. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.Krem: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wymieszać obie mąki z mlekiem, dodać żółtko. Tak przygotowaną masę dodać do gotującego się mleka i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonej masy i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na spodzie ciasto, przełożyć górną jego częścią. Wierzch posypać cukrem pudrem. I gotowe smaczne ciasto:) Życzę smacznego