Sposób przygotowania:
Karpatka
Wodę zagotować z margaryną, a zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i dokładnie, energicznie wymieszać. Pozostawić, aby masa trochę przestygła, po czym dodać jajka i ubić mikserem na jednolitą masę. Gotową masę podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę i piec około 30 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu jednej części ciasta to samo zrobić z drugą. Zrobić krem. Z porcji mleka przygotowanej na krem odlać około 100 ml, a następnie rozmieszać w nim jajo, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę (400ml) mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukrów waniliowych, po czym na gotujące się mleko wlać rozrobione wcześniej z mlekiem jajko i mąki. Chwilę mieszać na małym ogniu (jak budyń). Powstałą budyniową masę pozostawić do ostygnięcia. Masło rozkręcić mikserem, a następnie dodawać do niego po łyżce zimnej masy budyniowej, wciąż ubijając. Tak przygotowanym kremem przełożyć upieczone wcześniej placki. Na końcu gotowe ciasto oprószyć obficie cukrem pudrem.
misia53
misia53
Persik
mamqa
jovi
Baka9