jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Karpatka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatne, kremowe ciasto:)

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • CIASTO
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jaj

 

 

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Wodę zagotować z margaryną, a zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i dokładnie, energicznie wymieszać. Pozostawić, aby masa trochę przestygła, po czym dodać jajka i ubić mikserem na jednolitą masę. Gotową masę podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę i piec około 30 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu jednej części ciasta to samo zrobić z drugą. Zrobić krem. Z porcji mleka przygotowanej na krem odlać około 100 ml, a następnie rozmieszać w nim jajo, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę (400ml) mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukrów waniliowych, po czym na gotujące się mleko wlać rozrobione wcześniej z mlekiem jajko i mąki. Chwilę mieszać na małym ogniu (jak budyń). Powstałą budyniową masę pozostawić do ostygnięcia. Masło rozkręcić mikserem, a następnie dodawać do niego po łyżce zimnej masy budyniowej, wciąż ubijając. Tak przygotowanym kremem przełożyć upieczone wcześniej placki. Na końcu gotowe ciasto oprószyć obficie cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto