Sposób przygotowania:
Karpatka
Ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2-3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części. Dużą blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą i wyłożyć na niej część ciasta. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tak samo postąpić z druga częścią ciasta. Przestudzić Krem: Odlać około 200 ml mleka, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka wsypać budyń i mąkę. Wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszać, uważając aby budyń się przypalił. Ostudzić budyń od czasu do czasu mieszając aby nie zrobiły się grudki. Utrzeć masło i dodać po łyżce wystudzonego budyniu. Na jedną część ciasta wykładamy budyń, przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
A.B.
Bomika
skazana2
Ale nie umiem go robić niestety, zresztą tak jak ptysi i eklerków...;///
Kasiunia912630