najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Karpatka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto - mogłabym jeść co tydzień :)

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2-3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części. Dużą blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą i wyłożyć na niej część ciasta. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tak samo postąpić z druga częścią ciasta. Przestudzić Krem: Odlać około 200 ml mleka, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka wsypać budyń i mąkę. Wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszać, uważając aby budyń się przypalił. Ostudzić budyń od czasu do czasu mieszając aby nie zrobiły się grudki. Utrzeć masło i dodać po łyżce wystudzonego budyniu. Na jedną część ciasta wykładamy budyń, przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto