Sposób przygotowania:
Karpatka
Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Po ostudzeniu dodać po jednym jajku. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować cienko na blaszce wyłożonej pergaminie.
Piec ok. 30 min w temp. 170 stopni. Upiec oddzielnie dwa placki, nie zaglądając do piekarnika w trakcie pieczenia.
Połowę mleka zagotować z dodatkiem cukru. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka i wymieszać to z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przez sitko drugą połowę mleka, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ostudzić.
Margarynę rozetrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Kremem przekładać ciasta, wierzch posypać cukrem pudrem.
Piec ok. 30 min w temp. 170 stopni. Upiec oddzielnie dwa placki, nie zaglądając do piekarnika w trakcie pieczenia.
Połowę mleka zagotować z dodatkiem cukru. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka i wymieszać to z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przez sitko drugą połowę mleka, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ostudzić.
Margarynę rozetrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Kremem przekładać ciasta, wierzch posypać cukrem pudrem.