mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Karpatka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

obok tego ciasta nie można przejść obojętnie.

Karpatka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka.

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 5 szt jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Karpatka.
Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną. Całość ciągle podgrzewamy i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy aż powstanie błyszcząca jednolita masa. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy. Ciasto dzielmy na dwie części. Każdą z nich pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkioraz 1 szkl mleka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę z żółtek i dokładnie mieszamy. Na jeden placek ciasta nakładamy budyń i na wierzch kładziemy drugą część ciasta. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Karpatka.
karpatka
Karpatka.
karpatka
Karpatka.
karpatka
Karpatka.
karpatka