Sposób przygotowania:
Karpatka
Ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę i szybko wymieszać. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka i stanie się lśniące. Ostudzić lekko masę i zmiksować z jajkami. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować połowę ciasta na jednej blasze, a drugą połowę na drugiej blasze. Upiec w 200 stopni C. na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia. Krem : W jednej szklance mleka rozprowadzić cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka. Pozostałe mleko zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka z cukrem wlać cienkim strumieniem mieszankę z mąką ziemniaczaną. Szybko połączyć mieszając,aby masa zgęstniała, ale nie przypaliła się. Gotową masę wystudzić. Wyłożyć na ostudzony blat ciasta, przykryć drugim ciastem. Przygotować polewę czekoladową łącząc wszystkie składniki polewy. Zagotować i jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Lekko przestudzoną wylać na zimny placek. Schładzać min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego!