agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Karpatka przepis, który zawsze robię

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjna,do tego pyszna i smaczna karpatka z kremem, którą bardzo często robię, bo mój mąż ją uwielbia. Dla niego to najlepsze ciacho.

Karpatka przepis, który zawsze robię

Składniki:

Karpatka przepis, który zawsze robię

ciasto

krem

dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka przepis, który zawsze robię
Wodę, margarynę z solą zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, połączyć na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część piec osobno po 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zagotować 2,5 szklanki mleka, dodać cukier waniliowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać rozmąconą mąkę z pozostałym zimnym mlekiem, mieszać i zagotować. Ostudzić.

Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na gładką masę.

Ciasto przełożyć masą, a wierzch posypać cukrem pudrem.