Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Karpatka straciatella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karpatka to ciasto które w moim domu króluje, dlatego często je modyfikuję. A ta wersja z czekolada jest wprost obłędna.

Karpatka straciatella

Składniki:

Karpatka straciatella

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • ½ margaryny
  • 1 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 1 i 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 taliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Karpatka straciatella
Ciasto: Do rondelka wkładamy margarynę oraz wlewamy wodę, zagotowujemy na wolnym ogniu, gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i wsypujemy stopniowo mąke, stale ucierając. Masę staiamy jeszcze na ogniu i zaparzamy ok3-4 min. Studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200 stopni. Krem: Odlewamy 2/3 szklanki mleka i rozrabiamy budynie. resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujące mleka zdejmujemy z ognia i dodajemy rozrobione budynie stale mieszając, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5-7 minut. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujmy. Do masy dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Kremem przekładamy placki, chłodzimy, najlepiej całą noc. po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem.