Sposób przygotowania:
Karpatka straciatella
Ciasto: Do rondelka wkładamy margarynę oraz wlewamy wodę, zagotowujemy na wolnym ogniu, gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i wsypujemy stopniowo mąke, stale ucierając. Masę staiamy jeszcze na ogniu i zaparzamy ok3-4 min. Studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200 stopni. Krem: Odlewamy 2/3 szklanki mleka i rozrabiamy budynie. resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujące mleka zdejmujemy z ognia i dodajemy rozrobione budynie stale mieszając, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5-7 minut. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujmy. Do masy dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Kremem przekładamy placki, chłodzimy, najlepiej całą noc. po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem.