Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Karpatka Wokala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienita karpatka :) Mniam mniam.

Karpatka Wokala

Składniki:

Karpatka Wokala

 

  • 1 szklanka woda,
  • 0,5 sztuki margaryna,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 4 sztuki jajka,
  • Masa:,
  • 1 sztuka budyń śmietankowy,
  • 0,5 l mleko,
  • 1,5 sztuki masło,
  • 2 sztuki żółtka jaj,
  • 1 szklanka cukier puder

Sposób przygotowania:

Karpatka Wokala
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cienko na mocno wysmarowanych masłem foremkach. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka