WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Karpatka z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne tradycyjne ciasto karpatka z ciasta parzonego z kremem budyniowym w dużej ilości, posypane cukrem pudrem.

Karpatka z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowym

Ciasto parzone

Krem budyniowy

  • 750 ml zimnego mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • ok. 200 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowym

Ciasto

Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę i mieszać energicznie aż ciasto zrobi się jednolite, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego ciasta wbijać po kolei jajka i miksować aż ciasto zrobi się jednolite.

Ciasto podzielić na 2 równe części. 2 jednakowej wielkości blachy o wymiarach ok. 26x26 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką pszenną. Na każdej blaszce rozprowadzić po połowie ciasta i za pomocą łyżki zrobić różne zagłębienia.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. w temp. 200 stopni a potem 150 min. w temp. 150 stopni. Obydwa ciasta upiec w ten sam sposób. Ja piekłam obydwa jednocześnie.

Ciasto wystudzić.

Krem

2 szkl. mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszać proszki budyniowe i żółtka.

Mieszankę przelać na gotujące się mleko i energicznie mieszając, gotować budyń aż zrobi się gęsty.

Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch i dodawać po łyżce wystudzony budyń.

Miksować do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Kremem posmarować jeden placek i przykryć go drugim.

Ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka z kremem budyniowym
Karpatka po przełożeniu kremem budyniowym
Karpatka z kremem budyniowym
Krem budyniowy rozsmarowany na jednym blacie ciasta
Karpatka z kremem budyniowym
Kwadratowe tortownice z rozprowadzonym ciastem
Karpatka z kremem budyniowym
Margaryna, woda i mąką po zagotowaniu i wymieszaniu