lenna

lenna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

karpatka z truskawkami:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie

karpatka z truskawkami:) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

karpatka z truskawkami:)

 

  • 1 szklanka wody
  • 1szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1łyzka proszku do pieczenia
  • krem;
  • Krem budyniowy tradycyjny Dr. Oetkera
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do posypania na wierzch ciasta
  • małe pudełeczko truskawek

Sposób przygotowania:

karpatka z truskawkami:)
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i miksować do powstania jednolitej masy . Gotową masę podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem, obsypać mąką i nałożyć pierwszą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 st. przez około 35 minut. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. krem robimy tak jak jest podane na opakowaniu gdy krem jest gotowy na placek ciasta kładziemy krem a na krem kładziemy truskawki pokrojone w plastry potem drugą cześć ciasta na wierzch posypujemy cukrem pudrem i gotowe SMACZNEGO:)
karpatka z truskawkami:)
Etap 1