Sposób przygotowania:
Karpatka z waniliowym kremem
do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy. Następnie (ciągle trzymamy garnek na ogniu) wsypujemy mąkę i energicznie mieszając zaparzamy ja do czasu aż nie będzie grudek i zbije się w jedną kulkę - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto miksujemy do czasu aż się rozpadnie w małe grudki, następnie wsypujemy kopiastą łyżeczką proszku do pieczenia i wbijamy jajka w całości - miksujemy do czasu połączenia się składników. Rozkładamy do 2 blaszek. Ciasto pieczemy przez 35 minut, najpierw w temperaturze ok 200* a od chwili wyrośnięcia zmniejszamy do 170-180*. Krem: Laskę wanilii przecinamy i za pomocą ostrego noża wyjmujemy wszystką wanilię - dodajemy ją do cukru. Suchy cukier mieszamy łyżką z wanilią do czasu aż wanilia się rozpadnie na małe drobinki. Następnie do cukru dodajemy mąki i stopniowo dolewamy mleko - gotujemy gęsty budyń. Po ostudzeniu budyń miksuemy z masłem, kremem przekładamy upieczone placki. Można posypać cukrem pudrem