iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Cepeliny z farszem drobiowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Znamy cepeliny z różnymi farszami najpopularniejsze są z grzybami i białym serem. Ja swoje zrobiłam z mięsem drobiowym, dokładniej z mięsa z piersi kurczaka. Są delikatne i bardzo smaczne.

Cepeliny z farszem drobiowym

Składniki:

Cepeliny z farszem drobiowym

 

 

 

  • 1/2 kg piersi kurczaka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cepeliny z farszem drobiowym
1kg ziemniaków obieramy i ścieramy ana tarce najmniejsze oczka. Odciskamy jeżeli jest dużo wody. 4 ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Mieszamy dwa rodzaje ziemniaków. Solimy do smaku.

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem. Bierzemy troszkę ziemniaczanego ciasta.Formujemy placuszek na dłoni, kładziemy farsz i zaklejamy. Formujemy owalny kształt.

Cepeliny wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z bułka tarta podsmażoną na masełku.

Tagi:

kluski