Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Kartofla nadziewana z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sycąca i przepyszna kartofelka

Kartofla nadziewana z dodatkami

Składniki:

Kartofla nadziewana z dodatkami

 

  • ziemniaki 1 kg
  • marchewka 1 sztuka
  • ser biały 0,5 kg
  • sól do smaku
  • kasza gryczana1 opakowanie
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz do smaku
  • jajko 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 natka
  • warzywko 2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • woda 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Kartofla nadziewana z dodatkami
Przygotować blachę.Ziemniaki obrać i umyć. Wydrążyć środki Marchewkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Przygotować farsz: ugotować kaszę. Biały ser rozkruszyć i posolić. Lekko ostudzoną kaszę przełożyć do miski z białym serem. Cebulę i czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Całość wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać i również dodać do farszu. Na koniec dodać całe jajko wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać ziemniaczki. Układać w blaszce z dodatkiem oleju. Oprószyć przyprawą (warzywkiem). Podlać szklanką wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.