pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Kartoflanka by PepsicOLA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna i pożywna zupa w zasadzie jedynie z ziemniaków. Najlepsza następnego dnia, kiedy smaki się połączą.

Kartoflanka by PepsicOLA

Składniki:

Kartoflanka by PepsicOLA

Składniki na zupę

  • 2 litry wody,
  • 2 porcje rosołowe
  • 4 listki laurowe
  • ok 1 kg małych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • kalafiora (ja miałam małe kawałeczki z mieszanki do zup, ale można w całości kalafiora pominąć
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • lubczyk
  • 3 małe grillowane kiełbaski (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Kartoflanka by PepsicOLA
Porcje rosołowe zalewamy wodą. Dodajemy listki laurowe i podgrzewamy. Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Kiedy woda z porcjami rosołowymi zacznie lekko bulgotać dorzucamy ziemniaki.

Kiedy będą na pół miękkie wyjmujemy kurczaka i dorzucamy kalafiora z mrożonki, wyciśnięty ząbek czosnku i lekko solimy.

Kiedy ziemniaki będą miękkie doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem i lubczykiem.

Kiełbaski kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Zabielamy kilkoma łyżkami śmietany. 

Tagi:

zupa